Het installeren van een sfeerhaard kan een geweldige manier zijn om je huis te verfraaien en extra warmte toe te voegen. Of je nu kiest voor een elektrische haard, een bio-ethanol haard of een gashaard, de installatieprocessen variëren per type haard. In deze gids bespreken we de belangrijkste stappen en overwegingen bij de installatie van een sfeerhaard, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Voorbereiding Voordat je begint met de installatie van je sfeerhaard, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet nemen:

 1. Kies de Juiste Locatie: Overweeg de beste plek voor je haard. Denk aan de grootte van de ruimte, de aanwezigheid van stopcontacten (voor elektrische haarden), ventilatie (voor gashaarden), en de esthetische impact op je interieur.
 2. Meet de Ruimte: Zorg ervoor dat je de afmetingen van de ruimte waar de haard komt nauwkeurig opmeet. Dit helpt je bij het kiezen van een haard die perfect past.
 3. Controleer de Bouwvoorschriften: Controleer lokale bouwvoorschriften en richtlijnen voor het installeren van haarden, vooral als je een gashaard of een houtgestookte haard installeert.

Installatie van een Elektrische Sfeerhaard Elektrische haarden zijn een van de eenvoudigste soorten haarden om te installeren. Volg deze stappen:

 1. Unbox en Inspecteer: Haal de haard uit de verpakking en inspecteer deze op eventuele schade.
 2. Monteer de Behuizing: Volg de instructies van de fabrikant om de behuizing en het frame van de haard te monteren.
 3. Plaats de Haard: Plaats de haard op de gewenste locatie. Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is.
 4. Aansluiten op Stroom: Sluit de haard aan op een stopcontact en test of deze goed werkt.
 5. Bevestig aan de Muur (optioneel): Voor wandmontagemodellen bevestig je de haard stevig aan de muur met de meegeleverde beugels en schroeven.

Installatie van een Bio-ethanol Sfeerhaard Bio-ethanol haarden zijn flexibel en kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd. Hier zijn de stappen:

 1. Unbox en Inspecteer: Haal de haard uit de verpakking en controleer op eventuele schade.
 2. Monteer de Behuizing: Volg de instructies van de fabrikant om de haard te monteren.
 3. Plaats de Haard: Plaats de haard op een stabiele, vlakke ondergrond. Voor wandmontage, gebruik de meegeleverde beugels en schroeven.
 4. Vul de Brandstoftank: Vul de brandstoftank met bio-ethanol volgens de instructies van de fabrikant.
 5. Veilig Aansteken: Steek de haard aan met een lange aansteker en geniet van de vlam.

Installatie van een Gashaard De installatie van een gashaard is complexer en vereist meestal professionele hulp. Hier zijn de basisstappen:

 1. Professionele Inspectie: Laat een gecertificeerde professional je ruimte inspecteren om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor een gashaard.
 2. Gasleiding Installeren: Een professionele installateur moet een gasleiding naar de locatie van de haard leggen.
 3. Unbox en Inspecteer: Haal de haard uit de verpakking en controleer op eventuele schade.
 4. Monteer de Haard: Volg de instructies van de fabrikant om de haard te monteren.
 5. Ventilatie Installeren: Zorg voor de juiste ventilatie door een schoorsteen of een afvoer naar buiten te installeren, indien nodig.
 6. Aansluiten op Gas: Laat de gashaard aansluiten op de gasleiding door een professional.
 7. Testen en Inbedrijfstellen: Test de haard om te controleren of deze goed functioneert en laat de professional de werking en veiligheidsvoorzieningen uitleggen.

Veiligheidsmaatregelen Veiligheid is cruciaal bij het installeren van een sfeerhaard. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen:

 • Brandveiligheid: Zorg ervoor dat de haard op een veilige afstand van brandbare materialen staat.
 • Stroomvoorziening: Voor elektrische haarden, gebruik stopcontacten met een aardlekschakelaar (GFCI) om elektrische schokken te voorkomen.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie bij het gebruik van gashaarden om de ophoping van koolmonoxide te voorkomen.
 • Rookmelders: Installeer rook- en koolmonoxidemelders in de buurt van de haard voor extra veiligheid.

Conclusie Het installeren van een sfeerhaard kan een geweldige toevoeging zijn aan je huis, mits het op de juiste manier wordt gedaan. Door de juiste stappen te volgen en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je genieten van de warmte en gezelligheid van je nieuwe haard. Of je nu kiest voor een elektrische, bio-ethanol of gashaard, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en, indien nodig, professionele hulp inschakelt.