Een sfeerhaard kan een prachtige toevoeging zijn aan je huis, maar om er optimaal van te kunnen genieten, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je haard efficiënt werkt, veilig blijft en er altijd op zijn best uitziet. In deze blog delen we handige tips en tricks voor het onderhouden van verschillende soorten sfeerhaarden.

Onderhoud van Elektrische Sfeerhaarden

 1. Stof en Vuil Verwijderen: Stof regelmatig de buitenkant van de haard af met een zachte doek. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om stof uit ventilatieopeningen te verwijderen.
 2. Schoonmaken van de Glasplaat: Reinig de glasplaat met een glasreiniger en een zachte doek om vingerafdrukken en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat de haard uitgeschakeld en afgekoeld is voordat je begint.
 3. Controleer de Bedrading: Controleer periodiek de bedrading op tekenen van slijtage of schade. Als je iets ongewoons opmerkt, laat de haard dan inspecteren door een professional.
 4. Lampvervanging: Sommige elektrische haarden gebruiken LED-lampen voor het vlameffect. Controleer de handleiding van de fabrikant voor instructies over het vervangen van deze lampen indien nodig.

Onderhoud van Bio-ethanol Haarden

 1. Regelmatig Bijvullen: Vul de brandstoftank alleen bij wanneer de haard volledig is afgekoeld. Gebruik altijd hoogwaardige bio-ethanol voor de beste prestaties en veiligheid.
 2. Reinig de Brandstoftank: Reinig de brandstoftank en de branders regelmatig met een zachte doek en warm water. Zorg ervoor dat er geen resten van brandstof achterblijven.
 3. Controleer op Lekken: Controleer periodiek op eventuele brandstoflekken en zorg ervoor dat alle onderdelen goed zijn aangesloten.
 4. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de haard staat om een veilige verbranding van de bio-ethanol te garanderen.

Onderhoud van Gashaarden

 1. Professionele Inspectie: Laat je gashaard jaarlijks inspecteren door een gecertificeerde professional om ervoor te zorgen dat deze veilig en efficiënt werkt.
 2. Reinig de Branders: Verwijder stof en vuil van de branders en andere interne componenten. Dit kan worden gedaan met een zachte borstel of een stofzuiger.
 3. Controleer de Ventilatie: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen en de schoorsteen vrij zijn van obstakels en goed functioneren.
 4. Vlamcontrole: Controleer regelmatig de kleur en vorm van de vlammen. Blauwe, stabiele vlammen zijn een teken van een goed functionerende haard.

Onderhoud van Houtgestookte Sfeerhaarden

 1. As Verwijderen: Verwijder regelmatig as uit de haard om een goede luchtcirculatie en verbranding te behouden. Laat altijd een dunne laag as achter om nieuwe branden te isoleren.
 2. Schoorsteenvegen: Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger om roet en creosootophoping te voorkomen.
 3. Glasplaat Schoonmaken: Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor haardglas om de roet en aanslag van de glasplaat te verwijderen.
 4. Controleer de Haardconstructie: Controleer regelmatig de haard en de schoorsteen op scheuren, beschadigingen of andere problemen die de veiligheid kunnen beïnvloeden.

Algemene Onderhoudstips voor Alle Sfeerhaarden

 1. Gebruik de Handleiding: Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies en aanbevelingen.
 2. Veiligheidsvoorzieningen: Zorg ervoor dat alle veiligheidsvoorzieningen, zoals rookmelders en koolmonoxidemelders, goed werken.
 3. Gebruik Kwaliteitsbrandstoffen: Gebruik altijd de aanbevolen brandstoffen van hoge kwaliteit voor je haard om een efficiënte en veilige werking te garanderen.
 4. Periodieke Inspecties: Laat je haard regelmatig inspecteren door een professional, vooral als je veranderingen opmerkt in de werking of het uiterlijk van de haard.

Conclusie Goed onderhoud is essentieel om de levensduur en veiligheid van je sfeerhaard te waarborgen. Door regelmatig schoon te maken, brandstoffen correct te gebruiken en periodieke inspecties uit te voeren, kun je jarenlang genieten van de warmte en sfeer die je haard biedt. Volg deze handige tips en tricks om ervoor te zorgen dat je haard altijd in topconditie blijft.